skip to Main Content
Baka Egna Macarons

Baka egna macarons

Ibland kan det vara roligt att baka något lite extra utmanande, sådant som man kanske bara köper på konditori annars. Ett sådant bakverk är den franska lilla mandelkakan macaron. En macaron består av två mandelmaränger med en krämig fyllning emellan. Karakteristiskt för macarons är de små ”volangerna” som pryder botten av marängkakorna. Både denna volang och den släta ytan är lite tekniskt klurigt att få till och därför blir det extra roligt när man lyckas.

Världens godaste macarons?

Många anser att macarons från franska Ladurée är de bästa i världen. Det kan nästan vara värt en resa till Paris bara för dessa små underverk. Kedjan Ladurée finns även i England, USA, Japan och Ryssland och säljer macarons med mer än 15 olika smaker. Macarons från Ladurée säljs även på utvalda flygplatser Om man inte riktigt har pengar att resa trots att tillfället kommer kan man enkelt låna pengar och jämföra den bästa räntan innan man åker iväg, detta gör du enklast hos zmarta.se. Den lilla räntan för pengarna kan man senare spara igen genom att baka sina egna färgglada läckra små lyxiga macarons.

Tips för att lyckas med egna macarons

Det viktigaste tipset för att lyckas med egna macarons är noggrannhet och tålamod. Man börjar kvällen innan med att väga upp äggvitor som sedan får åldras i rumstemperatur under natten. Därefter väger man upp mandelmjöl som man med fördel får mala en stund till innan det blandas med siktat florsocker. I en annan skål vispar man upp hälften av de åldrade äggvitorna med socker och tillsätter efter en stund även exakt 118 grader varm sockerlag för att få en stadig italiensk maräng. Den andra hälften av de åldrade äggvitorna tillsätts till mandelmjöl- och florsockerblandningen. Slutligen vänds mandelsmeten ned i marängen. Exakt hur mycket ägg, mandelmjöl, socker och florsocker som ska vara i macarons varierar från recept till recept så det gäller att inte ge upp utan testa olika recept tills man hittar ett som fungerar i just ens eget kök och ens egen ugn.

När smeten är klar ska den spritsas ut till jämna rundlar, gärna på en silikonplåt. Därefter är det mycket viktigt att låta de ogräddade mandelkakorna vila i minst en halvtimme i rumstemperatur. Annars spricker de på toppen vid gräddning. Gräddningen, som sker i relativt låg temperatur, bör övervakas så att de berömda ”volangerna” bildas på undersidan men utan att kakorna blir brända.

Smaksättning

Smaksättning till macarons brukar oftast göras med hjälp av fyllningen. Det går även att smaksätta mandelmarängerna om man vill men man bör vara försiktig med mängden smaksättare för att inte förstöra lyftkraften och konsistensen i marängsmeten.

Goda fyllningar är t.ex. smält choklad utblandas med lite vispgrädde till chokladmacarons, lemoncurd blandad med Philadelphiaost till citronmacarons. Till jul går det utmärkt att blanda pepparkakskrydda med Philadelphiaost för att göra macarons med pepparkakssmak. En låda hemgjorda pepparkaksmacarons, kanske kombinerade med röda macarons fyllda med hallon och vit choklad, är den perfekta gå bort-presenten om man blivit inbjuden på glögg eller julfest.

Back To Top
Total