skip to Main Content
Baka Bröd På Allra Bästa Sätt

Baka bröd på allra bästa sätt

Ett nybakt bröd är himmelskt gott, speciellt när smöret smälter lite. Hur ska du nu göra för att få det perfekt brödet och få det så bra som när du köper det på ett bageri? Det är faktiskt inte så svårt som du kanske tror, men det är en fördel att du vet vad du gör.

Du kan ta hjälp av böcker, precis som studerande gör när de köper kurslitteratur inför deras studier. Dessutom hittar du många bra recept på nätet på olika sajter, men dessa talar inte om vad du bör tänka på.

Måttligt med mjöl

Ju mindre mjöl du kan ha i degen desto saftigare och luftigare blir brödet. Följ receptet och undvik att ta i mer. Mät upp hur mycket du behöver direkt så är det lättare att ha koll på hur mycket mjöl du använder. Sedan kan du försöka att minska på mängden istället och ändå ha en deg som är hanterbar.

Att baka med jäst

I och med att du bakar och använder jäst får du tänka på att det är jästsvampar som ser till att degen jäser. Dessa svampar är levande och har du i för varm degvätska i degen kommer jästsvamparna dö. Det innebär att din deg inte jäser och att du inte kan baka något bröd. Degvätskan ska ha en temperatur på cirka 37 grader.

Hur vet du att det inte är för varmt?

Det allra enklaste sättet är helt enkelt stoppa ner fingret i degvätskan. Känner du varken varmt eller kallt, utan bara blött så är vätskan runt 37 grader. Detta är enkelt förklarat eftersom människor har normalt en kroppstemperatur på 37 grader. Vill du var säker kan du självklart använda en termometer.

Dags att baka

Du följer receptet och det innebär vanligtvis att du blandar ihop alla ingredienserna och arbetar degen mycket noga. Därefter är det dags för den att jäsa. Det brukar vara mellan 30 – 60 minuter, men kan naturligtvis skilja sig mellan recepten. Du trycker på degen för att kontrollera om degen har jäst färdig. Höjer degen sig kvickt tillbaka är den färdigjäst.

När degen är färdigjäst ska du knåda den och forma bröden som du vill ha dem. Därefter är det dags att jäsa igen mellan 30 och 60 minuter igen. Nu är det dags för det roliga: du ska pensla brödet och strö på vallmo eller vad du nu vill ha och baka brödet. Sätt in bröden i ugnen.

Du följer receptets baktid, men håll ett öga på bröden. Det skiljer sig nämligen åt mellan ugnar och då kan de blir klara tidigare, för du vill säkert inte äta bränt bröd. Efter att det har bakats, tar du ut det från ugnen och det får svalna under eller utan bakduk. Vill du ha mjuk skorpa använder du en handduk. När brödet har svalnat lite så att du kan hantera det kan du provsmaka!

Back To Top
Total