skip to Main Content
Laga Pasta

Laga pasta

Att laga pastaär både billigt, enkelt, något som uppskattas av de allra flesta och du har många variationsmöjligheter. Det behöver inte heller vara särskilt svårt. När du väl har lärt dig grunderna kommer du att kunna laga dina pastarätter utan några problem. Därför kommer här några enkla steg du kan följa för att få en lyckad pastarätt.

Råvaror

Det första du ska ordna inför att du ska laga pasta är råvarorna. Är du helt ny på att laga pasta så kan du börja med de billigare, men bra sorterna som går att hitta i pastahyllorna på din mataffär. Ett bra exempel på det är Barilla som har ett brett utbud på pastasorter där du efter en tid kan hitta vilken som är din favorit. De har också pesto och olika sorters såser som gör sig väldigt goda till pasta. På deras hemsida finns det även recept på olika pastarätter som du kan laga om du inte har någon inspiration.

Välj rätt kokkärl

Du kan koka pasta i stort sett vad du vill. Det beror lite på vad du lagar och hur mycket. Bland kockar är det vanligt att ha extra djupa kastruller eller grytor att koka pastan i eftersom långa spagettis då får plats och täcks av vatten på en gång.

Salta

En grundläggande del till att få en lyckad pasta är saltet. Ju större kokkärl du har desto mer behöver du salta. Saltet ska i efter att vattnet har börjat att koka. Ungefär 3/4 av kokkärlet ska bestå av vatten och du ska ha ungefär 1 tesked per en och en halv liter vatten. Saltet påverkar både smaken av pastan och såsen du serverar med den.

Ha tålamod

Olika pastasorter har olika lång koktid. Det är viktigt att du följer det eftersom pastan inte blir färdigkokt om du drar ner graderna på plattan för tidigt. Låt pastan koka i full fräs ett par minuter innan du drar ner värmen.

Rör om

En jämn kokning minskar risken för att pastan ska klibba ihop sig. Det är viktigt att ha koll på pastan under tiden, rör om minst tre gånger under kokningen med hjälp av en träslev eller en sked i hårdplast.

Provsmaka

När kokningen av pastan börjar gå mot sitt slut och du har ett par minuter kvar av kokningen kan du ta upp en del av pastan och provsmaka för att avgöra om den är färdig. Pastan är färdigkokt när den är al dente, då är den är mjuk men har ett litet tuggmotstånd i mitten.

Spara pastavatten

När pastan är kokt till ditt tycke och du är redo att hälla av vattnet, glöm då inte att spara en till två deciliter av pastavatten som du senare kan använda i din sås. Det ger din pastarätt mer smak.

Servera nykokt

Eftersom pastan fortsätter att mjukna efter att du hällt av vattnet så är det bra att servera din pastarätt på en gång. Blanda med din föredragna sås och pastan är redo att serveras.

Back To Top
Total