skip to Main Content
Laga Mat Hygieniskt Och Säkert

Laga mat hygieniskt och säkert

Köket är utan tvekan navet i alla hushåll eftersom det är där vi lagar mat, äter och umgås med nära och kära. På samma gång är renhet i köket grundläggande och nödvändigt för att undvika smitta. Därför är det viktigt upprätthålla hygieniska rutiner i köket och se till att alla gör sin del.

Du kan uppnå en god kökshygien på flera sätt. Förutom att upprätthålla hygieniska rutiner så är det bra att investera i högkvalitativ utrustning som takduschar och köksblandare. Att uppgradera till en ny takdusch eller byta ut din gamla kökskran mot modern köksblandare är varken svårt eller tidskrävande, så länge du handlar från välrenommerade webbutiker som Rorfokus.se. När det kommer till hygien är kvalitet nyckeln och hos Rorfokus.se erbjuds ett stort sortiment från välkända varumärken. Detta säkerställer att alla i hushållet håller sig friska och hälsosamma. Beroende på vart du bor kan du dessutom få hjälp med montering av din takdusch och köksblandare.

Ha i åtanke att bristande hygien och rengöring i värsta fall kan orsaka matförgiftning och sprida infektioner. Här presenteras därför några effektiva tips på hur du upprätthåller en god kökshygien, vilka är följande:

  • Tvätta händerna.
  • Hålla bänkskivor och köksytor rena.
  • Rengöra din diskho och köksblandare regelbundet.
  • Laga mat på minst 75 grader.

Fortsätt läsa för att se närmare på dessa tips.

Topp 4 tips för en god kökshygien

1. Tvätta händerna. Rena händer ligger högst upp på listan över hygienrutiner att alltid följa eftersom bakterier sprids lätt i köket. Den rutinen för att upprätthålla en god kökshygien är därför att tvätta händerna i 20 sekunder med varmt vatten och tvål. Gör detta varje gång innan och efter hantering av livsmedel. Tvätta dina händer med tvål och varmt vatten på följande sätt:

  • Före och efter matlagning.
  • Efter hantering av kött, skaldjur eller okokta ägg innan du börjar äta.
  • Efter att ha varit på toaletten.
  • Efter att ha rört ett husdjur.
  • Efter att ha slängt sopor.
  • Före och efter du har varit nära någon som är sjuk.

2. Hålla bänkskivor och köksytor rena. Innan matlagning är det viktigt att se till att bänkskivor, köksutrustning, skärbrädor och övriga ytor är rena. Glöm inte bort att även byta disktrasor och kökshanddukar med jämna mellanrum för att undvika bakterietillväxt på materialet.

3. Rengöra din diskho och köksblandare regelbundet. De viktigaste sakerna att rengöra i köket är din diskho och köksblandare eftersom de används hela tiden. Med tanke på att deras frekventa användning är risken för bakterier som störst där. Håll det alltid rent eller förhindra problemet genom att investera i en beröringsfri köksblandare. Hos Rorfokus.se hittar du beröringsfria köksblandare med stilren design.

4. Laga mat på minst 75 grader. God kökshygien handlar mycket om hur du lagar maten. En tumregel är att alltid sikta på 75 grader eller varmare när du lagar mat för att döda de flesta farliga bakterier. Ett tips är att kontrollera temperaturen med termometer under matlagningen.

Back To Top
Total