skip to Main Content
Baka Utan Socker

Baka utan socker

 

Det talas ständigt om hälsoriskerna med att få i sig mycket socker och det finns många knep på hur man kan minska intaget eller utesluta socker ur sin kost helt. För den som är van att få i sig mycket socker eller är sockerberoende kan det kännas som en omöjlig uppgift att klara sig utan, men sanningen är att det finns många fantastiska alternativ för den som ändå vill tugga på något sött.

Det förekommer faktiskt ett flertal olika maträtter som innehåller socker. Främst är det såser i form av ketchup och barbecue-såser, men socker finns även i de allra flesta asiatiska såser, som sötsur sås. Vill man dra ner på sockret är det viktigt att man läser ordentligt på förpackningarna innan man tar med sig en vara hem alternativ väljer att göra sin egen sås från grunden och då utesluta sockret.

Den största källan till socker kommer dock i form av olika bakverk. Det kan handla om allt från muffins, kakor, kladdkaka, bullar och mer därtill. Som vuxen kan det vara betydligt svårare att neka sitt barn en kanelbulle än att ge lördagsgodis mitt i veckan, just eftersom bullar och muffins inte har haft samma betydelse för en själv eller för barnet.

För att komma igång med ett mer sockerfritt liv är det viktigt att veta om vilka andra alternativ man kan ha till just rent socker. Honung fungerar utmärkt som sötningsmedel vid bakning eller i te och även stevia kan användas om tillfället ges. Vill man baka en härlig kaka är frukter som banan och äpple väldigt användbara och en tillräckligt mogen banan kan faktiskt göra så att inte ens socker-fantasten känner någon skillnad.

Att hitta recept på sockerfri bakning och matlagning är inte svårt. Idag finns det mängder med bra och spännande bloggar att använda sig av, men även större matlagningssidor som har anammat konceptet att ta bort sockret ur vardagen. För den som hellre föredrar traditionella kokböcker finns det en mängd olika författare som satt ihop riktiga praktexemplar. Ju snabbare man får testa ett sockerfritt recept, desto snabbare kommer man inse att socker inte är så nödvändigt för smaklökarna som man kan tro. Oftast så handlar det om att man har vant kroppen och sinnet med att socker gör matlagningen eller bakverken bättre, men så är sällan fallet.

Back To Top
Total