skip to Main Content
Hembakt Gör Alltid Succé

Hembakt gör alltid succé

Att baka är egentligen inte särskilt svårt, men den som vill kan förstås krångla till det hur mycket som helst för att göra någon surdegsvariant med specialmjöl. Det finns varken rätt eller fel här, utan det handlar om vad och hur du vill baka just för stunden.

Nybakat bröd

Doften är kanske hälften av njutningen med nybakat bröd. Det finns få saker som luktar så gott som just nybakt. Det är inte utan orsak som butikerna skyltar sina bake-off-bullar på ett strategiskt sätt; dels för att få oss att köpa just det, dels för att få oss på gott humör och kanske lite sugna på annat också. Ska du bjuda hem några gäster på en enkel soppa eller gryta kan ett hembakt bröd bli pricken över i, en prick som känns så fort gästerna kommit innanför dörren. Låt baket i sig vara finessen, inte vilka ingredienser eller mystiska mjölsorter som ingår.

Några basingredienser:

  • Jäst
  • Vatten
  • Olja
  • Mjöl
  • Salt och kanske några brödkryddor (kummin till exempel)

Mer behövs faktiskt inte. Lös upp jästen i lite ljummet vatten, häll i övriga ingredienser och blanda ordentligt i fem-tio minuter. Låt degen jäsa minst en halvtimme. Ta sedan upp den på bänken och knåda igenom den. Forma till exempel portionsbröd som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Lägger du dem tätt får du ett fint brytbröd i stället. Om du vill kan du pensla med vatten och strö på kumminfrön eller något annat pynt. När det utbakade brödet jäst så sätter du in det i ugnen. Småbröd i lite högre temperatur (225 grader kanske) och kortare tid (cirka 10 minuter) än om du gjort brytbröd. Dofterna sprider sig i bostaden under tiden. När brödet är klart tar du ut det ur ugnen och lägger bröden under en handduk tills det är dags att avnjuta dem, med lite smör.

Det behöver inte vara krångligare än så. Ännu enklare kan det göras med en bakmaskin.

Det är ganska stor skillnad på hur produktionen går till i ett litet hemmakök jämfört med ett storkök eller stort bageri. Där används andra maskiner som hanteras för storköksservice, vilket innebär helt andra arbetssätt. Det påverkar förstås slutresultatet på flera sätt, men låt det vara skillnad – det gör ingenting. Det hembakta håller sin egen klass och ska inte jämföras med något maskinbakat.

Baka med barnbarnen

Ett annat sätt att göra succé kan vara att baka tillsammans med barnbarnen. Det blir lite kladdigare, ojämnare och oförutsägbart. Men när ni sitter där med det färdiga resultatet och barnbarnets glädje över att faktiskt ha gjort bullarna, muffinsarna eller chokladbollarna på egen hand är delad glädje på riktigt. Nästan alla barn tycker om att baka, det är legitimt kladdande och skapande som leder till resultat och stolthet på riktigt. Med lite större barn kan det rentav gå att baka tårtor som passar barnens smak. Släpp kraven på perfekt garnering och låt barnen sätta sin egen prägel på resultatet. Det blir bäst så.

Back To Top
Total