skip to Main Content
Bakning Och Matlagning För Fest

Bakning och matlagning för fest

Det finns flera olika festliga tillfällen då man vill laga lite extra fin mat. Kanske är det dags för barnkalas, 50-årsfest eller midsommar? Här kommer några tips på vad som kan serveras vid olika tillfällen.

Barnkalas

Hur kul är det inte att låta kreativiteten flöda när ens barn fyller år och ska ha kalas? Välj ett tema, som till exempel havet eller rymden, och gå in helhjärtat för detta. Hyr eller köp maskeradkläder och gör pynt som passar ditt tema. Såklart är det extra roligt om barnen får vara med i förberedelserna inför deras egna kalas. Sedan kan man fundera över vad som ska serveras under kalaset och hur detta passar in i det valda temat. Är det så att kalaset har tema rymd? Ja då kanske en tårta i form av ett rymdskepp kan bakas, och serveras tillsammans med kakor i form av stjärnor och månar. Eller varför inte en kaka som ser ut som vår jord? Möjligheterna är oändliga, likt rymden!

Midsommar

En typisk sommarfest är midsommar. Typisk mat är till exempel nykokt potatis med sill, en hemlagad paj med västerbottenost och säsongsbaserade grönsaker. Eftersom det är sommar och man hoppas på sol och värme vill många även grilla. Kanske läggs kött, vegetariskt alternativ och burgare på grillen. Dessutom vill många ha jordgubbar på bordet! Antingen ska jordgubbarna ätas med vispad grädde eller glass, eller så serveras en jordgubbstårta med grädde. Kan det bli mer somrigt?

Studentfest

Att ta studenten från gymnasiet är en av många unga vuxnas höjdpunkter. Det är då man lämnar ungdomsåren för vuxenlivet och visst ska detta firas med dunder och brak. En riktig klassiker är att servera buffémat som kan stå framme länge utan att bli dålig. Laga olika sorters pajer, matiga sallader och servera detta med gott bröd och god ost och kanske även några trevliga röror som hummus eller tzatziki. Det allra viktigaste är att man har god planering och ser till att maten är färdig och inte görs allt för komplicerat. Man vill ju kunna njuta av studentfesten.

Födelsedagsfest

Att fylla år är underbart roligt och många vill fira sin födelsedagen genom att bjuda familj och vänner på fest. Födelsedagsfester är lika roliga vare sig det är en 50-årsfest eller för en som fyller 33 år. Är det många som ska bjudas är det ofta populärt att servera lite enklare snittar i olika former. Tänk att maten som serveras ska gå att mingla med och ätas med en hand. Om det är lite färre som bjuds är en annan klassiker att bjuda på middag. En fin middag behöver inte vara väldigt komplicerad. Huvudsaken är att det som lagas är gott och att stämningen är god.

Back To Top
Total