skip to Main Content
Mat Och Bakning För Ett Hälsosamt Liv

Mat och bakning för ett hälsosamt liv

Idag är det viktigare än någonsin att leva hälsosamt och därmed även äta på ett sätt som gynnar både kropp och knopp. För att detta ska kunna fungera i ett vardagsliv finns det en hel del tips och saker som man kan tänka på för att få ett mer hälsosamt liv.

Livsmedelsverkets råd

Livsmedelsverkets råd om att leva hälsosamt innefattar tips om hur du kan få i dig ett varierat näringsintag med hänsyn till olika aspeker så som kolhydrater, vitaminer, mineraler, fibrer och hälsosamma fettsyror. Nedan listas dessa fem råd:

  • Satsa på att få i dig mycket frukt och grönt! Gärna 500 gram per dag, vilket motsvarar till exempel tre frukter och två handfulla nävar med grönsaker.
  • Om du tycker om bröd, flingor, gryn, pasta och ris, välj då med fördel fullkornsalternativ.
  • Sikta in dig på nyckelhålsmärkta livsmedel.
  • Ät fisk ofta! Gärna tre gånger i veckan.
  • När du lagar mat, använd då flytande olja eller margarin som fettkälla.

Nyttiga recept

Som ovan nämns är det viktigt att tänka på och planera vad dina måltider ska innehålla om du vill få till ett hälsosamt liv. En bra start kan vara att handla hem vissa basvaror som du alltid ska ha hemma för att underlätta ditt hälsoliv. Exempelvis kan detta vara att byta ut dina vanliga pasta- och rissorter till fullkornsalternativ eller att alltid ha grönsakslådan full i kylen samt en välfylld fruktkorg. Dessa enkla tillvägagångssätt gör din matlagning betydligt enklare när du väl ska börja laga maten. För att få inspiration till ditt hälsosamma liv kan det vara en god idé att söka efter olika recept som fyller den funktionen som du söker. Det kan till exempel vara vegetariska recept, eller recept anpassade efter en viss diet. På detta sätt kan du enkelt komponera härliga rätter som gör både kropp och knopp glad samt energifylld.

Att leva ett hälsosamt liv

Till sist vill vi även ge dig tips för ett helhetsgrepp över ett hälsosamt liv. Detta innebär att du behöver fundera på dina övriga vanor utöver kosten. Det kan till exempel vara att få in femton minuter yoga varje morgon eller innan sänggång, eller att börja jogga på helgerna. Har du redan ett gymkort? Se till att utnyttja detta, du kanske hinner med ett styrkepass på lunchen eller innan jobbet börjar på morgonen.

Ett annat sätt att utvärdera hur ditt liv kan bli mer hälsosamt är att se till din allmänna hälsa. Hur mår din hud, ditt hår och dina tänder? Testa nya produkter som faktiskt gör stor skillnad som exempelvis https://www.sunstargum.com/se/ som fräschar upp ditt tandkött och ger dig en fräsch känsla. Kanske är det dags att boka in en ansiktsbehandling eller gå till frisören? Oavsett vad så ska du satsa mer på ditt eget välmående för att kunna uppnå ett hälsosammare liv.

Back To Top
Total