skip to Main Content
Alkohol Och Mat

Alkohol och mat

Alkohol förtärs ofta i samband med mat. Antingen har man alkohol som en ingrediens i matlagning eller bakning, eller så dricker man alkohol till de färdiga maträtterna. Men vilken typ av alkohol är vanligast att använda, kan man bli full av att äta, och hur används de olika alkoholsorterna? Det får du reda på här.

Bakning och alkohol

Det kanske inte är fullt lika vanligt att ha alkohol när man bakar men det förekommer faktiskt i vissa bakverk. I praliner och tryfflar kan man använda sig av olika spritsorter som whisky, rom med mera för att smaksätta. Olika likörer är också vanligt. Om man bakar en sockerkaka kan man också göra en vaniljfyllning med en svag ton av alkohol för att ge mer smak.

Även när man äter desserter förekommer det att alkohol dricks till. Det är då ofta tal om kaffelikörer eller om söta dessertviner som man kan finna på till exempel https://vinoteket.se/ och där alkohol köps. Det vanligaste är troligen olika sorters muscater och madeira-viner.

Alkohol i maten

Det är inte speciellt ovanligt att använda sig av alkohol i maten. Det förekommer i de allra flesta länder. Det kan till exempel vara så att man tillsätter en skvätt vin i såsen för att få en rödvinssås. Ibland gör man också riktiga rödvinssåser där en hel flaska rödvin får koka ner. Den såsen får mycket mer smak än de såser där bara lite vin används. Det finns också flera såser där vin förekommer. Det är till exempel inte ovanligt att tillsätta lite vitt vin i en fisk- eller skaldjurssås. Sedan finns såklart rätter som är svåra eller omöjliga att göra utan alkohol. Ett sådant exempel är den franska rätten coq au vin. Vilken alkohol som används? Vin, såklart. Under år 2017 blev det också populärt att tillaga kyckling med öl. Kycklingen träs helt enkelt över en öppnad ölburk, och sedan ställs allt på grillen eller i ugnen.

Även till mat dricks det ofta alkohol. Det kan antingen vara vin eller öl. Sprit är inte speciellt vanligt att ta till maten även om det förekommer vid olika högtider. Att välja vilken alkohol som ska drickas till kan vara svårt. Det beror till stor del på vilken mat som ska ätas och vilka smaker som träder fram i den.

Full av mat eller bakverk med alkohol?

Om alkohol används i normala doser ska det inte vara någon risk att man blir full av att äta något bakverk eller en rätt som innehåller alkohol. Spriten försvinner med värme. Om det är en stark sås med vin, eller om den inte fått koka upp ordentligt kan det dock vara klokt att vänta ett tag med bilkörning, speciellt om man ätit mycket.

Back To Top
Total