skip to Main Content
Livsmedel Som Missfärgar Tänderna

Livsmedel som missfärgar tänderna

Det är lätt att få missfärgade tänder i dag med tanke på att många drycker och livsmedel skapar just missfärgningar. En del av dem varar bara en kort stund, andra sitter kvar tills dess att de bleks eller slipas bort. Men vilka livsmedel kan missfärga tänderna?

Drycker som kan missfärga

Det finns faktiskt en hel del drycker som kan skapa rejält missfärgade tänder. Såväl te som kaffe och rödvin är kända för att skapa gula eller röda missfärgningar på tänderna. Ju mer av dryckerna du dricker, desto större är risken att tänderna faktiskt får en annan ton. Men de här missfärgningarna går relativt lätt att få bort hos tandläkaren om de inte får sitta så länge.

Få bort missfärgningarna

Med den bästa tandblekningen kan du enkelt få bort olika missfärgningar. Det går att göra tandblekningar hos tandläkaren men mildare sådana kan också göras hemma. Det gäller dock att man är försiktig och om man har skador på tänderna eller hål som inte är lagade bör man inte bleka dem.

Livsmedel som ger färgade tänder

Det finns också livsmedel som kan missfärga tänderna. Om man äter mycket rätter med curry kan tänderna få en gulare ton, och även vanliga bär kan missfärga. Det krävs dock att man äter relativt mycket av livsmedlen. Lagningar kan dock vara lite mer i riskzonen för att drabbas.

Det finns också godis som kan missfärga tänder och tunga. Det är dock i regel tillfälligt och missfärgningen försvinner efter en stund.

Kan man minska risken för missfärgningar?

Genom att undvika starkt färgade livsmedel kan man minska risken att drabbas av missfärgningar. Man bör också vara noga med tandborstningen. Tänk också på att inte dricka eller äta något färgande precis efter att tänderna har borstats.

Om du upplever att dina lagningar tar åt sig extra mycket färg kan du också prata med din tandläkare om det är möjligt att ersätta dem med ett annat material.

Back To Top
Total