skip to Main Content
Laga Mat Tillsammans Med Barnen

Laga mat tillsammans med barnen

Klockan ringer och det är dags att gå upp. Barn och vuxna stressar hela morgonen med att hinna iväg till skola, förskola och jobb, för att sedan stressa hem igen för att hinna med resterande av vardagens sysslor. Tvätten ska tas om hand, läxorna ska läsas och för den som lever ett aktivt liv kanske även en hel del träningspass ska hinnas med. Det är många som finner det svårt att få tid tillsammans med sina barn under vardagarna och det är lätt att kvalitetstiden endast är begränsad till helger och lov, men för den som vill går detta snabbt att ändra på.

Alla människor är i behov av mat och majoriteten av alla familjer äter middag tillsammans varje dag. Middagen är en perfekt tid att umgås och prata igenom vad som har hänt under dagen, vad som har varit dåligt och vad som har varit bra. För de allra flesta är middagen dock snabbt över och barn och vuxna återgård till de rutiner som vardagen kräver. Vill man få ut mer till tillsammans med sitt barn kan det vara mycket roligt och lärande att faktiskt även laga maten tillsammans.

Att laga mat är kul för de allra flesta barn, även om en hel del tonåringar troligtvis skulle säga motsatsen. Det gäller bara att ha trevligt tillsammans och låta barnet få vara med och hjälpa till eller bestämma vad som ska lagas. Även mindre barn är mycket duktiga på att hjälpa till i köket och även om de inte kan använda spis eller ugn, kan det vara kul att hjälpa till att duka, plocka fram bröd, skära enkla grönsaker eller se till så att saker plockas ut ur frys eller kylskåp.

Hur gör man då för att se till så att matlagningen blir så rolig som möjligt? Till att börja med är det viktigt att man släpper allt som har med stress att göra, eftersom detta annars leder till att man lätt kan bli irriterade på varandra eller tycker att någon jobbar för snabbt/långsamt. Sätt på rolig musik och se till så att båda får sin arbetsplats och förkläde. För barn kan detta vara avgörande för om det tycker att matlagningen tillsammans med dig blir rolig eller inte och att få ett eget förkläde kan ge känslan av att gå känna sig lite extra stor.

När man lagar mat tillsammans så får man inte bara möjlighet att spendera mer tid ihop, utan man kan även lära sig en hel del av varandra. Barnet lär sig hur matlagning går till, vad man behöver tänka på när man jobbar med heta plattor och varma ugnar, vilket är en riktigt bra förberedelse inför vuxenlivet. Som förälder får man lära sig att ha tålamod, utveckla sin förmåga att lära ut och förmedla, men även lära sig att maglagning kan vara rolig och inte behöver vara ett “jobb” som bara ska bli avklarat.

Back To Top
Total