skip to Main Content
Baka, Baka, Liten Kaka…

Baka, baka, liten kaka…

…eller jättestora tårtkreationer. I följande text kan du hitta inspiration till att baka mer hemma. Oavsett om du föredrar kakor, bullar, muffins eller tårtor. Om du vill läsa mer om bröd finns det andra intressanta texter på den här sidan om det.

Sju sorters kakor och tårta

Det här med att fika och arrangera kafferep av olika slag har förekommit i Sverige sedan 1800-talet och det blev allt mer utbrett under 1900-talet i takt med att fler fick det bättre. På ett klassiskt kafferep skulle det serveras sju sorters kakor, mjuka kakor, bullar och en tårta. Och, fikat skulle fikas i en viss ordning.

De sju sorters kakorna var olika småkakor, exempelvis bondkakor, chokladsnittar och finska pinnar. Utöver det skulle det också serveras vetebröd av något slag, till exempel kanelbullar och minst en mjuk kaka, till exempel en sockerkaka. Men, som om det inte var nog så skulle det serveras en tårta på kafferepet också. Tårtan var oftast kafferepets höjdpunkt och den skulle i regel serveras sist, efter att gästerna hade fikat sig igenom småkakor, mjuka kakor och vetebröd. Inte konstigt om gästerna var mätta när de kom därifrån. Dock brukade kafferepen hålla på i ett par timmar, det vill säga, allt serverades inte nödvändigtvis samtidigt.

Kafferepets höjdpunkt, tårtan

En tårta är och var ett bakverk som på något sätt var fyllt och hade olika lager. Tårtbottnarna eller anslagen som de också kallas är ofta av någon form av sockerkaka eller maräng. Det finns oändliga variationer och otaliga recept på tårtor. Att baka sina egna tårtor behöver inte vara särskilt svårt. Oavsett om du är ute efter att skapa lätta tårtor eller avancerade kreationer. Allt du behöver när du ska baka dina tårtor hittar du på dintårta och dessutom finns det massor av annat material att inspireras av där också.

För dem som inte är så förtjusta i sötsaker finns smörgåstårtan som ett jättegott alternativ. Dock är smörgåstårtan inte särskilt vanlig på kafferep vare sig tidigare i historien eller nu. Men, det kan vara gott vid en buffé eller andra tillfällen.

Det är trendigt att arbeta med sockerpasta av olika slag och skapa tårtor som ser ut som olika saker. Exempelvis tårtor som är klänningar till dockor, bilar, handväskor, allt möjligt. Det är lite mer komplicerat och kräver lite extra tid och förberedelser. Det viktigaste är fortfarande att tårtan smakar gott, men visst är det häftigt när tårtorna ser snygga ut också. Det finns många konditorer som du kan ta inspiration av både i Sverige och utomlands om du vill baka mer skulpturliknande tårtor. Den klassiska gräddtårtan dekorerad med sommarens bär kan förvisso vara lika fin som en tårta som är dekorerad med blommor av sockerpasta. Det är helt upp till dig och din fantasi att sätta gränserna.

Back To Top
Total